‘Weertje hè?!’

Het zal niemand in de omgeving en ver daarbuiten zijn ontgaan. Maar voor degene die de afgelopen weken toch kopje onder was, hier een greep uit de krantenkoppen:

Vis in de wei na h20160702_111358_resizedevige neerslag

Juni bracht ons enorme smak water

Dijken zo zompig dat maaien moet worden uitgesteld

Limburgse boeren de dupe van hevige regenval

Natste juni ooit gemeten in Zuidoosten van Nederland

Dat dus. Nat dus. Ook bij ons.
Want het weer houdt geen rekening met sociaal-maatschappelijke doelstellingen en met tomeloze inzet van alle medewerkers. Nee, ook bij ons is het een modderbad waar we met gemak een paar honderd varkens dolgelukkig mee zouden maken. Geen frisgroen wortelloof, geen sprieterige rijen uien en al helemaal geen volle aardappelplanten. Kort gezegd hebben alleen de tegen de wortelvlieg gezaaide afrikaantjes het echt overleefd. Van alle andere gewassen zijn hooguit wat eenlingen in tact gebleven, de rest is letterlijk kopje onder gegaan. Nou ja, bijna, want we hebben inmiddels aan den lijve ondervonden dat het gezegde ‘Onkruid vergaat niet’ heel letterlijk genomen kan worden. Ook het hooien is al weken uitgesteld; het land is te drassig en het gras inmiddels te bruin, wat de kwaliteit te niet doet. Dat wordt op een houtje bijten voor de schapen komende winter!

20160701_112332_resized

Klinkt treurig hè, en dat is het ook. Hier word ik niet vrolijk van. Maar toch, hoe minder alles groeit en bloeit, hoe meer de ideeën in mijn hoofd gaan groeien en bloeien. Want natúúrlijk laten we ons niet kennen en blijven we doorgaan! Niet blind voor de grilligheid van de natuur, maar inspelend op de grilligheid van die natuur. Dat houdt in nòg beter kijkend naar grondsoort, afwatering en gewas. De ideeën krijgen al meer vorm, waarover later vast meer. En tot die tijd is het vooral van belang dat we kijken naar de dingen die wel goed gaan:

– We kunnen verschillende nieuwe medewerkers verwelkomen,
– We hebben een grote rooi-opdracht op het Ijzeren Rijntraject bij de prachtige Meinweg en de Melicker Hei,
– De schapen zijn geschoren en grazen bijna allemaal in de kuddes, een klein deel wordt door ons verzorgd op stal.
– De werkzaamheden op het erf vorderen gestaag.

Want ja, als we ‘Onkruid vergaat niet’ als waarheid aannemen, dan geloof ik net zo hard in
‘Na regen komt…….!’

20160702_111531_resized

Maarten

Artikelen nalezen?
http://www.nieuwsgrazer.nl/15oIX/Zpdi
http://www.dichtbij.nl/roermond/regio/artikel/4259132/juni-bracht-ons-enorme-smak-water.aspx http://www.dichtbij.nl/roermond/regio/artikel/4259396/dijken-zo-zompig-dat-maaien-moet-worden-uitgesteld.aspx
http://www.dichtbij.nl/roermond/regio/artikel/4256871/limburgse-boeren-de-dupe-van-hevige-regenval.aspx
http://www.nu.nl/binnenland/4283341/natste-juni-ooit-gemeten-in-zuidoosten-van-nederland.html

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *