• Over ons

    Ondernemen om de wereld te verbeteren.

Over ons

De Zorgdragerij is een zelfstandige onderneming met een maatschappelijke missie: impact first! Die missie realiseren we door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te integreren in de samenleving door middel van werk. We doen dit op een ondernemende manier: we gaan de boer op om onze doelen en die van anderen te verwezenlijken. Rechtvaardigheid, sociale verbindingen en duurzaamheid zijn daarbij vanzelfsprekend.

Social Enterprise 
De Zorgdragerij is financieel zelfvoorzienend, gebaseerd op handel of andere vormen van waarde-uitruil en is dus grotendeels onafhankelijk van giften of subsidies. De Zorgdragerij is een sociaal bedrijf. Dat zie je ook in de bedrijfsvoering, die zich kenmerkt door transparantie, bewustwording van de ecologische voetafdruk en een evenwichtig beleid. Winst mag, maar is geen doel. De maatschappelijke missie is altijd belangrijker dan de winstmaximalisatie. Deze doelen gaan hand in hand met een positieve beleving van het moment. Want werk moet niet alleen zinvol zijn, maar ook leuk! De Zorgdragerij is een zusteronderneming van Zorgboerderij Slangenburg.

“Een droom komt uit met het starten van De Zorgdragerij. Ruim 25 jaar ervaring in de zorg leerde me: als je mensen in hun kracht zet, is de winst optimaal. Iedereen kan groeien en bloeien in de natuur.”

Welkom bij ons op De Zorgdragerij

Maarten
Mijn naam is Maarten Ruesink. Ik ben de oprichter van De Zorgdragerij. Geboren in de Achterhoek (1971) op een steenworp afstand van de keuterboerderij van mijn opa en oma. Een grote groentetuin, fruitbomen, kippenhok, stallen met wat vee, weides en een erf met gebouwen. In deze omgeving ontdekte ik spelenderwijs het samenspel tussen mens en natuur, dat zich steeds herhaalt door een krachtig levensritme. Daar ontstond ook de liefde voor de zorg. Het goede gevoel om iets of iemand te verzorgen: dieren en planten, later vertaald naar de zorg voor mensen en een opleiding verpleegkunde. Dienstplicht -met uitzending naar een land in oorlog- onderbrak mijn zorgloopbaan. Een intensief jaar als chauffeur en gewondenverzorger volgde. Ik leerde op een ander te vertrouwen, zelfs in de meest lastige situaties. Ik leerde angsten en gevoelens van mensen in stressvolle situaties te plaatsen in hun context. Deze periode in mijn leven is allesbepalend voor mijn kijk op de maatschappij en het leven zelf. Na 10 jaar ervaring als verpleegkundige legde ik mij toe op de basis van iedereen: de geboorte. Zo volgde ik de opleiding tot verloskundige in onze multiculturele hoofdstad. Een groter contrast met het platteland leek niet denkbaar, maar in alle mensen die ik begeleidde ontdekte ik dezelfde universele natuurlijke processen. In de tijd dat ik als verloskundige (docent) werkte, probeerde ik steeds uit te gaan van de eigen kracht van mensen, zonder mijn ogen te sluiten voor de medische kant van de situatie: met respect voor mens en natuur. De kiem voor het starten van De Zorgdragerij werd gelegd tijdens mijn werk op een zorgboerderij in de Toscane. Biologisch boeren op een bedrijf middenin de natuur. Begeleiding van mensen en authentieke landbouw gingen hier samen. De structuur, lichaamsbeleving en sociale omgang die ik daar heb ervaren, zijn nu de belangrijkste pijlers op mijn eigen zorgboerderij.

Meike
Mijn naam is Meike Windhausen. Geboren en getogen tegenover de Biologische School in Roermond waardoor ik regelmatig boeren-in-opleiding aan het werk zag en mijn liefde voor het boerenleven ontstond. Ware het niet dat ik gaandeweg ontdekte dat ik andere dingen óók heel leuk vond en naar Amsterdam vertrok om met Theaterwetenschappen te starten en daarna Verloskunde te gaan studeren.
Maar ook in die drukke stad zocht ik naar een stukje buitenleven en vond dat bij Kinderboerderij de Pijp aan de voet van het mondaine Okura hotel. Ik werd er vrijwilliger en bestuurslid Personeel en (jeugd)Vrijwilligers en leerde ontzettend veel over dierverzorging, organisatie en omgang met een zeer diverse groep mensen.
Tijdens mijn studie leerde ik Maarten kennen en al snel ontdekten we dat wij een goed team waren. We vertrokken als verloskundigen terug naar Roermond met als droom ooit samen te gaan werken. Een tijd heb ik als verloskundige en docent gewerkt op de Academie voor Verloskunde, totdat we de knoop doorhakten en De Zorgdragerij zijn gestart. Aanvankelijk was ik daarbij vooral achter de schermen betrokken, maar al snel deed de kans zich voor om ook daadwerkelijk een aantal dagen per week als zorgboerin aan de slag te gaan. Ik werd mede-eigenaar van De Zorgdragerij en mijn (zorg)ervaring als verloskundige en op de kinderboerderij zijn hierbij zeer waardevol gebleken. Ik geniet van de omgang met mensen en dieren op een kleinschalige manier.

Door zorg aan te bieden in de natuur kun je mensen zien groeien, een werkplek buiten het reguliere zorgcircuit werkt stimulerend. Het accent ligt op de mogelijkheden, niet op de beperkingen. En altijd met het ritme van de natuur als leidraad. De essentie van zorg is het geven van een basis, van vertrouwen en respect. Dat is de zorg die wij bieden, met het vertrouwen dat iedereen kan groeien en bloeien in de natuur. Welkom bij ons op De Zorgdragerij!

Maarten en Meike