• Wat?

    De Zorgdragerij biedt dagbestedingsprojecten. Echt werk, aangepast aan het talent en tempo van de persoon. Weinig abstracte instructies, vooral dingen dóen.

Wat?

De Zorgdragerij biedt dagbestedingsprojecten. Echt werk, aangepast aan het talent en tempo van de persoon. Weinig abstracte instructies, vooral dingen dóen. Samen stellen we gaandeweg leerdoelen op die we in het proces evalueren en bijstellen. Zo creëren we kansen voor jou en anderen uit de groep. Werken op de boerderij en in de natuur spreekt tot de verbeelding en draagt bij aan het vergroten van de eigenwaarde van deelnemers. Bij De Zorgdragerij gaat het om ieders persoonlijke ontwikkeling. Het werk is het middel dat houvast biedt en richting geeft. Voorbeelden van de werkzaamheden die De Zorgdragerij biedt? Werken op de schapenboerderij, beheren van het Limburgse landschap, voedsel produceren voor de Voedselbank en onderhoud van Roermonds waterrijke omgeving.

“Het is een enorme tragedie dat miljoenen mensen gestopt zijn hun handen te gebruiken als handen. Onze handen zijn een gift van de natuur.”
Mahatma Gandhi

Bij De Zorgdragerij werken we vooral met de hand en zo min mogelijk machinaal. Zeisen, knippen, hakken en zagen: het gebeurt allemaal handmatig. Dat is een bewuste keuze. Werken met de hand is gezonder, milieuvriendelijker en veiliger. Je bouwt conditie op en leert de grenzen van je lichaam kennen. De stilte werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je je veel meer bewust bent van de omgeving. En handmatig kun je heel precies werken, dat is gunstig voor planten en dieren. De projecten zijn gebaseerd op twee pijlers: de Groene Pijler en de Blauwe Pijler.

De Groene Pijler (Natuur en Samenleving)
In samenwerking met Landschapsbeheer ’t Mögkebrook dragen wij zorg voor de begrazing in Roermond en omgeving. Schapen vormen de spil van deze projecten. De Zorgdragerij draagt een steentje bij door de kuddes schapen het hele jaar door te verzorgen op stal en in de wei. In deze gebieden doen wij tevens natuurbeheersklussen zoals namaaien, snoeien, kappen et cetera. Bovendien zijn wij in 2016 gestart met het in eigen beheer opzetten van een VriendenTuin voor productie van groenten en fruit voor de Voedselbank Midden Limburg. In 2018 is daar een ren met 40 legkippen bijgekomen voor de productie van eieren. Meer hierover: Vriendentuinen. Verder hebben wij een deel van de prachtige Kloostertuin aan de Kapel in ‘t Zand in beheer en doen wij onderhoudswerkzaamheden in het monumentale Kruiswegpark: een oase van rust in de stad waar we met veel plezier komen.

De Blauwe Pijler (Milieu en Duurzaamheid) is richt zich op het schoonhouden van de gebieden waar wij werken. Wij zijn onder andere Supporter van Schoon. Waar we komen, verwijderen we troep uit de bermen, de branding en van de oevers. Vuil dat zich anders verzamelt via de grote rivieren in de zee en een ecologische ramp veroorzaakt: plastic soup.

Komen er andere lokale en duurzame projecten op ons pad? Dan vinden we het erg leuk om daar vol overgave aan deel te nemen! Alle projecten worden zo gekozen dat het verzette werk ten gunste komt van één of beide pijlers.